Laura Sofia Annus Teie 06.10.2021
Eesti Energia AS
[email protected] Meie 03.11.2021 nr 1.15-5/2021/5865-2
Vastuskiri
Austatud Laura Sofia Annus
Eesti Energia AS edastas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile (edaspidi
ministeerium) selgitustaotluse, milles palute selgitust elektrituruseaduse tõlgenduse osas.
Täname pöördumise eest ning vastame Teie küsimustele alljärgnevalt.
1. Kas ettevõtte, kes soovib äriklientidele pakkuda suletud jaotusvõrgu teenust, on
elektrituruseaduse (ELTS) tähenduses jaotusvõrguettevõtja ja kas talle kohaldub ELTS is
sätestatud jaotusvõrguettevõtjale kohalduvad nõuded?
Ettevõte, kes soovib äriklientidele pakkuda suletud jaotusvõrgu teenust ei ole elektrituruseaduse
tähenduses jaotusvõrguettevõtja ning talle ei kohaldu ELTS-is sätestatud jaotusvõrguettevõtjale
kohalduvad nõuded. Küll aga peab suletud jaotusvõrk vastama ELTS-is seatud suletud jaotusvõrgu
definitsioonile (ELTS § 3 p 222)1.
Suletud jaotusvõrgus on lubatud äritarbijate vahele võrku ehitada ja hallata ning paigaldada ja
käitada ka tootmisseadmeid. Loomulikult on kõige selle eelduseks, et suletud jaotusvõrgus toimuv
ei tekita häiringuid ülejäänud elektrivõrku ning suletud jaotusvõrgu liitumispunkti taga paiknevad
seadmed vastavad kehtivatele nõuetele.
2. Kas ettevõtte, kes soovib pakkuda äriklientidele suletud jaotusvõrgu teenust, peab omama
tegevusluba vastavalt ELTS § 22 lg-le 1 või on selline ettevõtja vabastatud tegevusloa taotlemise
kohustusest vastavalt ELTS § 22 lg 2 punktile 2?
Elektrituruseaduses ei ole suletud jaotusvõrgu osas eraldi tegevusloa nõudeid sätestatud. ELTS §
22 lg 2 p 2 kohaselt puudub ettevõtjal loakohustus, kui elektrienergiat edastatakse suletud
jaotusvõrgu kaudu. Ühtlasi ei ole elektrituruseaduse kohaselt suletud jaotusvõrgu valdajal
kohustust end suletud jaotusvõrguna registreerida mõnel muul viisil. Erand siinkohal on olukord
kui suletud jaotusvõrgus toodetakse elektrienergiat üle 200kW netovõimsusega tootmisseadme
abil – sellisel juhul on sellise tootmisseadme jaoks vajalik tegevusluba.
3. Kas ettevõttele, kes soovib pakkuda äriklientidele suletud jaotusvõrgu teenust, kohaldub ELTS
§ 15 lg s 2 sätestatud aktsia- või osakapitali nõue?
1
Täpsemalt saab suletud jaotusvõrguga seonduvast lugeda https://www.riigikogu.ee/download/fdd4a05a-c918-491e-
98ac-79cd235d1271 (muudatusettepanek nr 5)
Suur-Ameerika 1 / 10122 Tallinn / 625 6342 /
[email protected] / www.mkm.ee
Registrikood 70003158
Elektrituruseaduses ei ole suletud jaotusvõrgu osas seatud eraldi nõudeid aktsia- ja osakapitalile.
Loodame, et meie vastus on abiks. Oleme vajadusel valmis oma põhimõtteid ja seisukohti
täiendavalt selgitama.
Lugupidamisega
(allkirjastatud digitaalselt)
Jaanus Uiga
juhataja
Marie-Ursula Vaks
639 7674
[email protected]
2 (2)