Kiur Põld
Saatja: Lembit Sünt <
[email protected]>
Saatmisaeg: reede, 29. mai 2020 14:48
Adressaat: Kiur Põld
Koopia: Anu Podneks
Teema: [VÄLJAST] RE: arenduskomponendi arvestamine nö 3-e poolse lepingu korral
Tere
Esitame Elektrilevi selgitused:
Liituja jõuab kolmepoolse lepingu abil soovitud tulemusele üldjuhul kiiremini. Liituja valib seejuures tööde teostaja
ning nende maksumust ega valmimisaega Elektrilevi mõjutada ei saa.
Elektrilevi peab liitumislepingute täitmiseks nagu ka muude investeeringute tegemiseks vajalike tööde tegemiseks
järgima riigihangete seadust (RHS) ning Eesti Energia kontsernis kehtivat hangete korda
https://www8.energia.ee/public/ee043.nsf/WebiOmaKJP?OpenFrameSet
Seetõttu tuleb kolmepoolsete lepingute kasutamisel arvestada piirangutega.
Kui võrgustikusektori hankija lepinguliste teenuste maksumus algab 60 000 (sh) eurost/ehituse maksumus 300 000
eurost, kohustub Elektrilevi järgima muuhulgas RHS-i hankemenetlust puudutavaid sätteid. Vastasel juhul
rakenduvad Elektrilevi suhtes seadusest tulenevalt sanktsioonid.
Eeltoodud piirmääradest väiksema maksumusega hangete puhul aga tuleb lähtuda eelpool viidatud hankekorrast,
mille kohaselt on riigihanke või konkursi eesmärk hankija rahaliste vahendite läbipaistva, otstarbeka ja säästliku
kasutamise, isikute võrdse kohtlemise tagamine ning konkurentsi efektiivne ärakasutamine. Arenduskohustuse
raames tehtavad tööd peavad seega olema tehtud vastavalt hangete läbiviimise põhimõtetele võrguettevõtjale
soodsaimatel tingimustel.
Seega saab kolmepoolseid koostöölepinguid sõlmida üksnes olukorras, kus Elektrilevi ei pea korraldama seaduse ega
hankekorra kohast hanget ning teenuse/töö hind kujuneb selliseks, mida liituja kui töö tellija on asjaolusid
arvestades valmis maksma. Selline hind ei pruugi olla parim turul saadaolev, kuid see sobib teatavatel põhjustel
liitujale. Kui aga teha mahaarvamine arenduskohustuse raames, oleks vastava töö osa ülaltoodud põhimõtteid
järgides hankimata jätmine vastuolus eespool toodud põhimõtetega.
Selleks, et kohalduks sama arenduskohustusest tulenev mahaarvamine, nagu hangete korraldamisel Elektrilevi
poolt, tuleks RHS § 6 lg 2 kohane hange korraldada ka liitujal tellijana, vastasel juhul ei ole muu hulgas tagatud, et
rahalised vahendid on kasutatud läbipaistvalt, otstarbekalt ja säästlikult. Seda põhjusel, et tellitav töö mahaarvatava
arenduskohustuse ulatuses saadaks ühelt hankijalt, kes ei ole osalenud võistlevas hankemenetluses. Hanget
korraldades kaotaks näiteks kasvõi ehituse kiirust silmas pidades kolmepoolse lepingu sõlmimine mõtte.
Kokkuvõttes tingib arenduskohustuse osa maha arvamine võistleva hanke korraldamise vajaduse, mis ei ole
kooskõlas kolmepoolse lepingu sõlmimise eesmärgiga. Seega juhul, kui liituja soovib sõlmida kokkuleppeid enda
tingimustel, tuleb tal arvestada sellega, et arenduskohustuse osa ei kuulu Elektrilevi poolt hüvitamisele, kuna
viimasel puudub kontroll liituja ning töövõtja omavaheliste kokkulepete üle.
Kuna võrguettevõtjal puudub kolmepoolsete lepingute sõlmimise kohustus, võib alternatiivina kaaluda sellisest
praktikast loobumist.
Lugupidamisega
Lembit Sünt
turusuhete juht
Elektrilevi OÜ
Kadaka tee 63, 12915 Tallinn
Tel: 46 54 225, 50 62 944
e-post:
[email protected]
1
www.elektrilevi.ee
Teie priv aatsuse k aitsmisek s tõk estas Microsoft Office selle pildi automaatse allalaadimise Internetist.
Elek trilev i
From: Kiur Põld <
[email protected]>
Sent: Tuesday, May 26, 2020 2:06 PM
To: Lembit Sünt <
[email protected]>
Cc: Anu Podneks <
[email protected]>
Subject: arenduskomponendi arvestamine nö 3-e poolse lepingu korral
Tere
Konkurentsiameti poole pöörduti liitumistasu nö arenduskomponendi arvestamise küsimuses.
ELTS § 73 lg 1 alusel on võrguettevõtjal kohustus kooskõlastada Konkurentsiametiga võrgutasude arvestamise
metoodika. Elektrilevi poolt kinnitatud ja Konkurentsiametiga kooskõlastatud võrgutasude arvestamise metoodika
(edaspidi: metoodika) punkti 2 kohaselt ei lülitata liitumistasudesse investeeringuid, mida Elektrilevi teostab ELTS §
66 lg 1 alusel arenduskohustuse täitmise tagamiseks.
Seega kui liituja soovib Elektrileviga sõlmida liitumislepingu, siis arvestatakse liitumise kogukulust maha Elektrilevi
arenduskohustuse määr.
Elektrilevi on kehtestanud ka liitumislepingu tüüptingimused, mis ei ole Konkurentsiametiga kooskõlastatud
(edaspidi: liitumistingimused). Liitumistingimuste 9. peatüki kohaselt on uuel liitujal võimalik võrguühendus välja
ehitada ka kolmepoolse lepingu alusel. Kolmepoolse lepingu näol oleks tegemist lepinguga, mille sõlmivad liituja,
töövõtja ja Elektrilevi võrgu ehitamiseks ning võrguehituse viib läbi liituja poolt valitud töövõtja, kes vastab
Elektrilevi poolt kehtestatud nõuetele (edaspidi: kolmepoolne leping). Kolmepoolne leping on liitujatele võimalus
viia võrguehitus läbi kiiremalt ja efektiivsemalt, kui selleks esineb vajadus.
Samas on liitumistingimuste punktis 9.5 kehtestatud tingimus, et võrguettevõtja arenduskohustuse määra ei
rakendata, kui võrguehitus viiakse läbi liituja poolt tööde korraldamisel. See tähendab, et kuigi kolmepoolse lepingu
ja tavamenetluse korral võetakse välja ehitatud võrk Elektrilevi põhivarana arvele, siis kolmepoolse lepingu puhul
Elektrilevi arenduskohustuse alusel omaosalust võrguehituse puhul ei arvesta.
Palun selgitage miks võrguettevõtja arenduskohustuse määra ei rakendata, kui võrguehitus viiakse läbi liituja poolt
tööde korraldamisel.
Teie vastust ootame hiljemalt 1. juuniks 2020. a.
Lugupidamisega
Kiur Põld
Jurist
Regulatsiooniteenistus
Konkurentsiamet
T 667 2590
_______________________________
Konkurentsiamet | Tatari 39 10134 Tallinn
Tel: 667 2400 | E-post: info at konkurentsiamet dot ee
[email protected]
2