dokumendiregister.ee
OtsingAsutusedMCP
Otsing›Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium
Väljaminev kiriAvalik

Vastuskiri

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium · 25. november 2020
Seotud ettevõtted
Elektrilevi OÜ (adressaat)
Viit
1.15-5/2020/5927-2
Registreeritud
25. november 2020
Dokumendi liik
Väljaminev kiri
Adressaat
Elektrilevi OÜ
Saabumis/saatmisviis
e-post
Funktsioon
1.15/S Avalikkussuhete korraldamine
Sari
1.15-5/S Teabenõuded, selgitustaotlused, märgukirjad
Toimik
1.15-5/2020
Vastutaja
Marie-Ursula Vaks (Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Kantsleri valdkond, Energeetika valdkond, Energeetikaosakond)

Failid

  • 📎1.15-520205927-2 25.11.2020 Väljaminev kiri.asice322 KB

Sisu (failidest)

Lembit Sünt Teie 28.09.2020 nr JV-TUR-1/4464 Elektrilevi OÜ [email protected] Meie 25.11.2020 nr 1.15-5/2020/5927-2 Kadaka tee 63 12915, Tallinn Vastuskiri Austatud Lembit Sünt Elektrilevi OÜ edastas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile selgitustaotluse, milles palute selgitust suletud jaotusvõrku (sh suletud jaotusvõrgu ettevõtjat – SJVE) puudutavatele küsimustele. Vastame teie küsimustele alljärgnevalt. 1) Kus ja kuidas fikseeritakse/registreeritakse SJVE olemasolu? Elektrituruseadus (edaspidi ELTS) ei nõua suletud jaotusvõrgu valdajalt fikseerimist/registreerimist suletud jaotusvõrguna. ELTS § 22 lg 2 p 2 kohaselt puudub ettevõtjal loakohustus, kui elektrienergiat edastatakse suletud jaotusvõrgu kaudu. Ühtlasi ei ole suletud jaotusvõrgu valdajal kohustust end kui suletud jaotusvõrku muul viisil registreerida. 2) Kui SJVE (ettevõte, arendaja) lõpetab tegevuse, kuidas/kas see fikseeritakse? Kui suletud jaotusvõrgu valdaja lõpetab tegevuse, peab sellises suletud jaotusvõrgus paiknev tarbija elektrivarustuse tagamiseks liituma jaotusvõrguettevõtjaga ELTS-s sätestatud korras. Juhul kui suletud jaotusvõrk lõpetab seoses tegevuse lõpetamisega ka enda võrgulepingu, peavad nad selleks enda võrguettevõtjaga ühendust võtma. Suletud jaotusvõrgus paiknevate tarbijatega suhtlemise ja olukorra selgitamise vastutus on suletud jaotusvõrgu haldajal. Oluline on siinjuures märkida, et ELTS § 3 p 222 kohaselt saavad suletud jaotusvõrgus paikneda vaid äritarbijad, mitte kodutarbijad. 3) Kuna tegemist saab olema TJVE teeninduspiirkonnas võrgu ehitamisega, siis kuidas/kas tagatakse TJVE-le info saamine sellise võrgu paiknemisest ja muudest olulistest parameetritest. Tunduvalt väiksema ulatusega otseliinide puhul näeb ELTS ette TJVE asjakohase teavitamise kohustuse. Kui suletud jaotusvõrgu valdaja soovib oma elektripaigaldist liita elektrivõrguga, on jaotusvõrguettevõtjal õigus küsida suletud jaotusvõrguettevõtja käest infot tema elektripaigaldise kohta. Otseliiniga analoogset teavituskohustust seoses suletud jaotusvõrgu rajamisega ELTS-s sätestatud ei ole. Elektripaigaldise valdaja peab tagama, et elektripaigaldis (sh liitumispunkti taga paiknev tootmismoodul) vastab kehtivatele nõuetele, on ohutu ning ei tekita elektrivõrgus häiringuid. 4) MKM on oma 24.08.2020 vastuses nr 17-4/2020/5025-2 PAKRI Teadus- ja Tööstuspark OÜ-le Suur-Ameerika 1 / 10122 Tallinn / 625 6342 / [email protected] / www.mkm.ee Registrikood 70003158 välja toonud, et suletud jaotusvõrgus tuleb tagada tarbitud elektrikoguste mõõtmine. Palume täpsustada, kas mõõtmiskohustus ja mõõteandmete töötlemise ning edastamise kohustus SJVE võrguga ühendatud turuosalistele on samane, mis tuleneb TJVE-le ELTS-st ja võrgueeskirjadest. Mõõtmiskohustus ning mõõteandmete töötlemine ja edastamine on suletud jaotusvõrgu valdajal samane nagu tegevusluba omaval jaotusvõrguettevõtjal lähtuvalt ELTS-ist (§ 421 lg 1) ja elektrituru toimimise võrgueeskirjast (§ 4 lg 1 ja 2; § 7 lg 1 p2 ja lg 2; § 8 lg 1; § 9) 5) Millised kohustused on SJVE-l seoses elektrituru andmevahetusega? Suletud jaotusvõrgu valdaja peab edastama elektrituru toimimise võrgueeskirja kohaselt andmevahetusplatvormile iga oma mõõtepunkti tehnilised andmed, (mis on sätestatud § 5), võrgu kasutamise lepingu sõlminud turuosalise äriregistri koodi või füüsilise isiku puhul isikukoodi, andmete esmakordse esitamise korral avatud tarnija EIC-koodi, muudatused varem edastatud andmetes, tunnipõhised kahesuunalised mõõteandmed (§ 7 lg 1). Samuti moodustab suletud jaotusvõrgu valdaja AVP-s virtuaalse mõõtepunkti võrgu- või liinikadude energiakoguste tunnipõhiste andmete edastamiseks ning võrgukadude arvutamiseks (§ 7 lg 2). Avatud tarnega seotud andmevahetuse kohta peab suletud jaotusvõrgu valdaja tegema tarbimiskohaga seotud kohtloetavate mõõtepunktide mõõteandmed eelmise kalendrikuu kohta AVP kaudu kättesaadavaks iga kalendrikuu viiendaks päevaks (§ 9 lg 1) ning esitab AVP-le igal tööpäeval eelmise tööpäeva ning puhkepäevale järgneval tööpäeval eelmise tööpäeva ja eelnenud puhkepäevade kohta esialgsed mõõdetud andmed nende mõõtepunktide kohta, kus mõõtmine toimub kauglugemise teel. Lõplikud andmed eelmise kalendrikuu kohta esitatakse iga kalendrikuu viiendaks päevaks (§ 9 lg 2). Võrku antud ja võrgust võetud elektrienergia koguste kohta esitatud andmete erinevuse tuvastamisel tegelikust tarbimisest või mõõtesüsteemi rikke korral korrigeerib suletud jaotusvõrgu valdaja esitatud mõõteandmeid ja edastab vastava teabe AVP vahendusel turuosalise avatud tarnijale (§ 20 lg 3). 6) Kuidas on tagatud see, et SJVE ei ühenda enda võrku kodutarbijaid ja juhul, kui seda on tehtud, siis kas ja millised tagajärjed on sellisel juhul TJVE-le? ELTS § 3 p 222 definitsiooni järgi on lubatud suletud jaotusvõrgu valdajal teenust osutada vaid äritarbijatele. Lisaks peavad olema täidetud järgmised kriteeriumid, milleks on elektrienergia edastamine geograafiliselt piiratud tootmiskoha, ärirajatise või ühisteenuste koha piires, äritarbijate tegevus või tootmisprotsess on tehnilistel või ohutusega seotud põhjustel omavahel ühendatud, elektrienergiat edastatakse peamiselt võrgu omanikule või võrguettevõtjale, kes seda võrku haldab, või nendega valitseva mõju kaudu seotud ettevõtjale;. Kui suletud jaotusvõrgu valdaja ühendab oma võrku kodutarbijad, siis ei ole tegemist enam suletud jaotusvõrguettevõtjaga, vaid jaotusvõrguteenuse osutamisega, milleks on vaja tegevusluba. Sellisel juhul seaduses sätestatud suletud jaotusvõrgu ettevõtja erandid selle ettevõtja jaoks enam ei kehti. 7) Millised on SJVE kohustused bilansi selgitamisel ELTS-i ja elektrituru toimimise võrgueeskirja vaates? ELTS § 43 kohaselt peab turuosaline tagama, et tema poolt võrku antud ja/või ostetud elektrienergia kogus oleks igal kauplemisperioodil võrdne tema poolt võrgust võetud ja/või müüdud elektrienergia kogusega ning bilansivastutusega seotud õigused ja kohustused sätestatakse üksikasjalikumalt elektrituru toimimise võrgueeskirjas. Turuosaliseks loetakse ka suletud jaotusvõrgu valdajat. 2 (4) Elektrituru toimimise võrgueeskirja § 7 lg 1 p 5 kohaselt peab suletud jaotusvõrgu valdaja esitama iga oma mõõtepunkti kohta tunnipõhised kahesuunalised mõõteandmed ning § 7 lg 2 kohaselt moodustama AVP-s virtuaalse mõõtepunkti võrgu- või liinikadude energiakoguste tunnipõhiste andmete edastamiseks ning võrgukadude arvutamiseks. Sama võrgueeskirja § 20 lg 3 kohaselt võrku antud ja võrgust võetud elektrienergia koguste kohta esitatud andmete erinevuse tuvastamisel tegelikust tarbimisest või mõõtesüsteemi rikke korral korrigeerib suletud jaotusvõrgu valdaja esitatud mõõteandmeid ja edastab vastava teabe AVP vahendusel turuosalise avatud tarnijale. 8) Kas ja kuidas kohaldatakse toetusmeetmeid SJVE võrguga ühendatud taastuvenergia tootmisseadmetele iga liitumispunkti suhtes SJVE võrguga eraldi võetuna? Tootmisseade saab ELTS § 58 lg 2 alusel toetust ainult võrguettevõtja antud ja otseliini kaudu tarbijale edastatud elektrienergia koguse eest. Kui suletud jaotusvõrk on elektrienergia tootja, saab see tootja toetust elektrienergia eest mis on tarbijale antud läbi otseliini. Teise võimalusena võib anda toetust selle koguse eest, mis on suletud jaotusvõrgu ja jaotusvõrgu liitumispunktis saldeeritud kogusena läbi võrgu tarbijale edastatud. 9) ELTS §-s 64 sätestatut ei kohaldata suletud jaotusvõrgu suhtes. Kas sellest järeldub, et TJVE-l puudub kohustus tagada võrguteenuse osutamise jätkamine suletud jaotusvõrguga ühendatud turuosalisele samadel tehnilistel tingimustel, kui suletud jaotusvõrguga ühendatud turuosaline seda soovib? ELTS §-s 64 sätestatut ei kohaldata suletud jaotusvõrgu suhtes. Seega suletud jaotusvõrgu tegevuse lõpetamisel peavad teenuseta jäänud äritarbijad liituma piirkonna jaotusvõrguettevõtjaga üldises korras. 10) Kas SJVE võrguga ühendust omavad isikud on elektrituru osalised ELTS 2. peatüki 1. jao tähenduses koos õigusega elektriturul elektrienergiat osta ja müüa? Suletud jaotusvõrguga ühendust omavad isikud on elektrituru osalised ELTS 2. peatüki 1. jao tähenduses, kuid elektrienergiaga varustab neid antud juhul suletud jaotusvõrgu valdaja. Samas elektrituru toimimise võrgueeskirja § 8 lg 1 p 2 kohaselt ei ole otseselt keelatud suletud jaotusvõrgus tegutseval äritarbijal omada ka avatud tarne lepingut ning sama võrgueeskirja § 9 lg 1 ütleb, et avatud tarnega seotud andmevahetusel peab suletud jaotusvõrgu valdaja tegema AVP kaudu kättesaadavaks tarbimiskohaga seotud kohtloetavate mõõtepunktide mõõteandmed eelmise kalendrikuu kohta iga kalendrikuu viiendaks päevaks. 11) Kas SJVE ja TJVE võrkude piiril paiknev mõõtepunkt on piirimõõtepunkt elektrituru toimimise võrgueeskirja § 2 lg 2 p 2 tähenduses? Suletud jaotusvõrgu ja tegevusloaga jaotusvõrgu piiril paiknev mõõtepunkt on piirimõõtepunkt elektrituru toimimise võrgueeskirja § 2 lg 2 p 2 tähenduses. Suletud jaotusvõrk ei ole tegevusloaga võrguettevõtja elektrituruseaduse tähenduses, kuid peab tagama bilansi. 12) MKM on 16.12.2019 väljastatud vastuses nr 1.15-5/2019/9357 asunud seisukohale, et SJVE-l ei ole õigust SJVE võrguga ühendatud tootmisseadme nõuetele vastavust kontrollida. Põhjenduseks on toodud, et vastavalt Euroopa Komisjoni otsekohalduvale määrusele nr 631/2016 (edaspidi: RfG) art 2 p 62 ja art 3 lg 1 järgi kontrollib tootmismooduli (ELTS mõistes tootmisseadme) nõuetekohasust asjaomane võrguettevõtja. RfG järgi loetakse asjaomaseks võrguettevõtjaks vaid põhivõrguettevõtjat või jaotusvõrguettevõtjat (art 2 p 13). 3 (4) Elektrilevi on seisukohal, et nimetatud määrus ei välista SJVE lugemist asjaomaseks võrguettevõtjaks. Artikkel 2 p. 15 sätestab, et „ühenduspunkt“ on ühenduskoht, mille kaudu tootmismoodul, tarbimisüksus, jaotusvõrk või alalisvooluülekandesüsteem on ühendatud ülekandevõrgu, avamere võrgu, jaotusvõrgu (sealhulgas suletud jaotusvõrgu) või alalisvooluülekandesüsteemiga, nagu on sätestatud ühenduslepingus. Sama artikli p. 17 sätestab, et „energiapargimoodul“ on elektrienergia tootmise üksus või üksuste kogum, mis on võrku ühendatud kas mittesünkroonselt või jõuelektroonikaseadmete kaudu ning millel on üks ühenduspunkt ülekandevõrguga, jaotusvõrguga (sealhulgas suletud jaotusvõrguga) või alalisvooluülekandesüsteemiga. Ka artiklis 2 p 13 ei tehta SJVE suhtes vastavat välistust. Eeltoodust järeldub, et SJVE on käsitatav asjaomase võrguettevõtjana, kes kontrollib SJVE võrguga ühendatud tootmisseadme nõuetele vastavust. Palume sellise järelduse õigsust kinnitada või ümber lükata. Suletud jaotusvõrgu valdajal ei ole õigust suletud jaotusvõrgu võrguga ühendatud tootmisseadme nõuetele vastavust kontrollida. Euroopa Komisjoni otsekohalduvale määrusele nr 631/2016 (edaspidi: RfG) art 2 p 62 ja art 3 lg 1 järgi kontrollib tootmismooduli (ELTS mõistes tootmisseadme) nõuetekohasust asjaomane võrguettevõtja ning RfG järgi loetakse asjaomaseks võrguettevõtjaks vaid põhivõrguettevõtjat või jaotusvõrguettevõtjat (art 2 p 13). Lugupidamisega (allkirjastatud digitaalselt) Jaanus Uiga juhataja Marie-Ursula Vaks [email protected] 4 (4)
Allikas: Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium dokumendiregister →
dokumendiregister.eeAsutusedEesti avalike dokumendiregistrite otsing · nimistu.ee andmetel