Marie-Ursula Vaks
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium Meie 28.09.2020 nr. JV-TUR-1/4464
Suur-Ameerika 1
Tallinn, 10122
Koopia:
Konkurentsiamet
Tatari 39
Tallinn 10134
[email protected]
Selgitustaotlus, suletud jaotusvõrgu ettevõtjad
ELTS-i kehtivas redaktsioonis (ELTS § 3 p 222) on kasutusel suletud jaotusvõrgu kui eseme
mõiste. Samas on selles ning endiselt ka ELTS 24.07 eelnõus jäänud määratlemata suletud
jaotusvõrgu ettevõtja mõiste ning täpsustamata sellise ettevõtja õigused ja kohustused ning
see, kuidas need suhestuvad tegevusloaga võrguettevõtja (TJVE) tegevusloa tingimustega.
Samuti on tekkinud rida praktilisi küsimusi, mis vajavad seadusandja poolseid seisukohti.
Kuni ELTS ei sätesta suletud jaotusvõrgu ettevõtja (SJVE) staatust ega täpsusta sellega seotud
asjaolusid, on vajalik MKM-lt saada vastavad juhised ja vastused kerkinud küsimustele.
Kõrvutades SJVE ja TJVE staatust omavahel, saab hinnata SJVE erinevusi TJVE-st.
ELTS-i kehtivast redaktsioonist võib välja lugeda SJVE õiguse ehitada võrku TJVE
teeninduspiirkonnas. Sealjuures ei ole nõutav hankida tegevusluba ega kooskõlastada KA-ga
võrgutasusid ja lepingute tüüptingimusi. Elektrilevi on seisukohal, et kõige asjakohasem on
lähtuda loogikast, mille kohaselt SJVE on sisuliselt TJVE lihtsustatud kohustustega analoog.
Palume eelnevast tulenevalt selgitusi alljärgnevas:
1) Kus ja kuidas fikseeritakse/registreeritakse SJVE olemasolu?
2) Kui SJVE (ettevõte, arendaja) lõpetab tegevuse, kuidas/kas see fikseeritakse?
3) Kuna tegemist saab olema TJVE teeninduspiirkonnas võrgu ehitamisega, siis kuidas/kas
tagatakse TJVE-le info saamine sellise võrgu paiknemisest ja muudest olulistest
parameetritest. Tunduvalt väiksema ulatusega otseliinide puhul näeb ELTS ette TJVE
asjakohase teavitamise kohustuse.
ELEKTRILEVI OÜ
Kadaka tee 63, 12915 TALLINN Reg. kood 11050857
Tel 715 4230
[email protected]
Faks 715 4200 www.elektrilevi.ee
4) MKM on oma 24.08.2020 vastuses nr 17-4/2020/5025-2 PAKRI Teadus- ja Tööstuspark
OÜ-le välja toonud, et suletud jaotusvõrgus tuleb tagada tarbitud elektrikoguste
mõõtmine. Palume täpsustada, kas mõõtmiskohustus ja mõõteandmete töötlemise ning
edastamise kohustus SJVE võrguga ühendatud turuosalistele on samane, mis tuleneb
TJVE-le ELTS-st ja võrgueeskirjadest.
5) Millised kohustused on SJVE-l seoses elektrituru andmevahetusega?
6) Kuidas on tagatud see, et SJVE ei ühenda enda võrku kodutarbijaid ja juhul, kui seda on
tehtud, siis kas ja millised tagajärjed on sellisel juhul TJVE-le?
7) Millised on SJVE kohustused bilansi selgitamisel ELTS-i ja elektrituru toimimise
võrgueeskirja vaates?
8) Kas ja kuidas kohaldatakse toetusmeetmeid SJVE võrguga ühendatud taastuvenergia
tootmisseadmetele iga liitumispunkti suhtes SJVE võrguga eraldi võetuna?
9) ELTS §-s 64 sätestatut ei kohaldata suletud jaotusvõrgu suhtes. Kas sellest järeldub, et
TJVE-l puudub kohustus tagada võrguteenuse osutamise jätkamine suletud
jaotusvõrguga ühendatud turuosalisele samadel tehnilistel tingimustel, kui suletud
jaotusvõrguga ühendatud turuosaline seda soovib?
10) Kas SJVE võrguga ühendust omavad isikud on elektrituru osalised ELTS 2. peatüki 1.
jao tähenduses koos õigusega elektriturul elektrienergiat osta ja müüa?
11) Kas SJVE ja TJVE võrkude piiril paiknev mõõtepunkt on piirimõõtepunkt elektrituru
toimimise võrgueeskirja § 2 lg 2 p 2 tähenduses?
12) MKM on 16.12.2019 väljastatud vastuses nr 1.15-5/2019/9357 asunud seisukohale, et
SJVE-l ei ole õigust SJVE võrguga ühendatud tootmisseadme nõuetele vastavust
kontrollida. Põhjenduseks on toodud, et vastavalt Euroopa Komisjoni otsekohalduvale
määrusele nr 631/2016 (edaspidi: RfG) art 2 p 62 ja art 3 lg 1 järgi kontrollib
tootmismooduli (ELTS mõistes tootmisseadme) nõuetekohasust asjaomane
võrguettevõtja. RfG järgi loetakse asjaomaseks võrguettevõtjaks vaid
põhivõrguettevõtjat või jaotusvõrguettevõtjat (art 2 p 13).
Elektrilevi on seisukohal, et nimetatud määrus ei välista SJVE lugemist asjaomaseks
võrguettevõtjaks. Artikkel 2 p. 15 sätestab, et „ühenduspunkt“ on ühenduskoht, mille
kaudu tootmismoodul, tarbimisüksus, jaotusvõrk või alalisvooluülekandesüsteem on
ühendatud ülekandevõrgu, avamere võrgu, jaotusvõrgu (sealhulgas suletud jaotusvõrgu)
või alalisvooluülekandesüsteemiga, nagu on sätestatud ühenduslepingus. Sama artikli p.
17 sätestab, et „energiapargimoodul“ on elektrienergia tootmise üksus või üksuste
kogum, mis on võrku ühendatud kas mittesünkroonselt või jõuelektroonikaseadmete
kaudu ning millel on üks ühenduspunkt ülekandevõrguga, jaotusvõrguga (sealhulgas
suletud jaotusvõrguga) või alalisvooluülekandesüsteemiga. Ka artiklis 2 p 13 ei tehta
SJVE suhtes vastavat välistust.
Eeltoodust järeldub, et SJVE on käsitatav asjaomase võrguettevõtjana, kes kontrollib
SJVE võrguga ühendatud tootmisseadme nõuetele vastavust. Palume sellise järelduse
õigsust kinnitada või ümber lükata.
Lugupidamisega
/allkirjastatud digitaalselt/
Lembit Sünt
turusuhete juht